Δημοτικά

ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ-ΟΥΡΑΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

Δυστυχώς η σχολική χρονιά ξεκινά και φέτος δυσάρεστα στη Νέα Σμύρνη. Στα ανοιχτά μέτωπα, που μαίνονται όλα αυτά τα χρόνια και προέκυψαν από τις ανεπαρκείς και εμβαλωματικές πολιτικές των προηγούμενων διοικήσεων, έρχεται να προστεθεί η αιφνιδιαστική απόφαση της νυν δημοτικής αρχής για δραματική αύξηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς.

Συγκεκριμένα, για τα παιδιά που δεν επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ: για τις οικογένειες με εισόδημα έως 35.000 € τα τροφεία αυξάνονται κατά 33% (!) ενώ για τους υπόλοιπους οι αυξήσεις κλιμακώνονται από 67 έως 130% (!)

Η εξοργιστική επικοινωνιακή διαχείριση σε συνδυασμό με τη δημαγωγική αιτιολόγηση από πλευράς δημοτικής αρχής δεν μπορούν με κανένα τρόπο να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα.  Μια πραγματικότητα που οφείλουμε να δούμε μακριά από λογικές κοινωνικού αυτοματισμού που δεν τιμούν έναν δήμο με την ιστορία της Νέας Σμύρνης.

- Είναι προφανές ότι οι επιβαλλόμενες αυξήσεις δεν οφείλονται στην γενική ακρίβεια. Κινούνται πολύ έξω από τον επίσημο πληθωρισμό και φυσικά δεν αντιστοιχούν στις μηδενικές ή αναιμικές αυξήσεις που έχουν λάβει οι εργαζόμενοι.

- Άλλωστε και ο ίδιος ο δήμος δεν ισχυρίζεται κάτι τέτοιο. Όπως δηλώνει η δημοτική αρχή, στόχος είναι τα τροφεία να προσεγγίσουν το πλήρες κόστος για κάθε παιδί, με εκπτώσεις όσο κατεβαίνουμε χαμηλότερα στην εισοδηματική κλίμακα.

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης μέχρι σήμερα θεωρούσε την πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς υποχρέωσή του και δικαίωμα για όλα τα παιδιά. Οι πλουσιότεροι πολίτες δεν καλούνται να συνεισφέρουν τα «δικά τους», αλλά έχουν ισότιμη πρόσβαση σε νηπιαγωγεία, σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Το κράτος οφείλει να τους φορολογεί δίκαια και επαρκώς, από κει και πέρα όμως όλοι (πρέπει να) είναι ίσοι απέναντι στις υπηρεσίες που τους παρέχει. Γι’ αυτό ακόμη και το ίδιο το κεντρικό κράτος καλεί τους δήμους να βάζουν τροφεία «συμβολικά» και «αναλογικά». Γι’ αυτό και τα τελευταία τριάντα χρόνια αγωνιστήκαμε στη Νέα Σμύρνη να επταπλασιαστούν οι παιδικοί σταθμοί, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες. Και γι’ αυτό η ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ επιμένει ότι τελικός στόχος πρέπει να είναι η κατάργηση των τροφείων.

Με την απόφασή της, η δημοτική αρχή του Γ. Κουτελάκη στρέφει τον δήμο σε άλλη κατεύθυνση. Η φοίτηση στους παιδικούς σταθμούς αποκτά προνοιακό χαρακτήρα. Δεν είναι υποχρέωση ούτε επιθυμία του δήμου να την παρέχει, αλλά κόστος και διαχειριστικό βάρος, και γι’ αυτό οι πολίτες πρέπει να πληρώνουν το πλήρες αντίτιμο ή ακόμη καλύτερα να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα. Όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα χαίρουν της κοινωνικής πρόνοιας με εκπτώσεις.

- Οδηγούμαστε έτσι σε παιδικούς σταθμούς (και στο μέλλον σχολεία και πανεπιστήμια) κοινωνικά περιχαρακωμένα: οι πλούσιοι και οι φτωχοί χώρια, να μη συναντιούνται ούτε εκεί.

- Οδηγούμαστε σε παιδικούς σταθμούς χωρίς δημόσιο χαρακτήρα. Κριτήριό τους γίνεται το κόστος και όχι ο εμπλουτισμός του προγράμματος ή η μείωση του αριθμού των παιδιών ανά παιδαγωγό.

- Οδηγούμαστε όμως και σε μια εγκατάλειψη του στόχου για κάλυψη όλων των αναγκών σε παιδικούς σταθμούς. Και ποιος καλύτερος τρόπος από το να δείξεις ευγενικά την έξοδο σε όσους μπορείς. Κατεβάζεις έτσι τον πήχη και περνάς από πάνω…

Με αυτές τις εξελίξεις δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε ότι το αφήγημα -που αμέσως μετά την ανάληψη της θητείας της- ξεκίνησε να χτίζει η Δημοτική αρχή για παραλαβή “καμένης γης” και έλλειψη χρημάτων γίνεται πολιτικό τέχνασμα που επιχειρεί να δικαιολογήσει τις ελλείψεις και την πολιτική της ανεπάρκεια στη διαχείριση κρίσιμων τομέων όπως αυτοί της παιδείας και των σχολικών υποδομών. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους.

Στηρίζουμε τους γονείς που κινητοποιούνται και απαιτούμε:

- Άμεση ανάκληση της απόφασης 227/2024 του δήμου που επιβάλλει δυσανάλογες και δυσβάσταχτες αυξήσεις.

- Δέσμευση της δημοτικής αρχής στην κάλυψη όλων των αναγκών σε παιδικούς σταθμούς, χωρίς τεχνητούς φραγμούς.

- Διαπαραταξιακός έλεγχος των αιτήσεων στους παιδικούς σταθμούς, ώστε να σταματήσει η ευνοιοκρατία που ο ίδιος ο δήμαρχος διαπίστωσε.

- Κατάργηση των τροφείων και σταθερή κάλυψή τους για όλα τα παιδιά, καθώς και κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού από τους τακτικούς προϋπολογισμούς των δήμων. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ να πηγαίνουν στην κατασκευή νέων κτιρίων για την εκπαίδευση.

Share this Post:

Συντάκτης Πέτρος Περιμένης

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια