Το bullying ξεκινάει από μέσα μας-Ευτυχώς και εκεί τελειώνει!
Της Γεωργίας Τσιάκου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Αυτοεκτίμησης- Ολιστική Θεραπεύτρια
Κοιτώντας το wikipedia ως κοινωνικό φαινόμενο μαθαίνει κανείς ότι ο εκφοβισμός : bullying αναφέρεται στη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση ή μείωση ασθενέστερων ατόμων σε μια ομάδα. Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες. Μπορεί να συναντηθεί σε οποιοδήποτε τύπο σχολείων και σχολικών εγκαταστάσεων, στον στρατό, σε αθλητικά σωματεία, στη φυλακή, αλλά και στην οικογένεια ή στο χώρο εργασίας (ηθική παρενόχληση, τοξικό ηγέτη κοκ). Είναι μια μορφή κακοποίησης, πιο συγκεκριμένα εκφοβισμού ή εξαναγκασμού.
Τι συμβαίνει όμως μέσα μας? Το bullying πράγματι είναι μια μορφή κακοποίησης (σωματικής, πνευματικής και κυρίως ψυχολογικής). Όπως πάντα στην ερώτηση «τι θα προτιμούσατε? Ένα ραγισμένο κόκαλο ή μια ραγισμένη καρδιά?» οι περισσότεροι από εμάς θα απαντούσαμε το πρώτο καθώς γνωρίζουμε ότι η σωματική και υλική βλάβη είναι κάτι το οποίο με τον καιρό φτιάχνεται και «ιάνει» ενώ τα ψυχολογικά τραύματα είναι πιο επίπονα και βαθιά. Οπότε αποφεύγουμε τον ψυχολογικό πόνο καταπονώντας τον εαυτό μας σωματικά.
Είμαστε πάντοτε διατεθειμένοι να δεχθούμε και να υπομείνουμε κάτι που εμείς πρώτοι κάνουμε στον εαυτό μας. Εάν έχουμε ένα κεφάλι γεμάτο με φοβίες, απαγορεύσεις και αρνητικές πεποιθήσεις η χαμηλή μας αυτοεκτίμηση μας κάνει αυτόματα αποδέκτες πολλών μορφών bullying, αφού πρώτοι εμείς το ασκούμε στον εαυτό μας. Ο κόσμος γύρω μας είναι ο καθρέπτης μας και σύμφωνα με το νόμο της Έλξης οφείλει να μας καθρεπτίσει ότι πιστεύουμε και σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας πάνω στους ανθρώπους που συναντάμε και συναναστρεφόμαστε. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο bullying μπορεί να ασκήσει ένας αρνητικός εσωτερικός μονόλογος που όλοι μπορεί να κάνουμε κατά τη διάρκεια μιας στιγμής της ημέρας μας και τι επακόλουθα θα φέρει. Όσα επιτρέπουμε σήμερα στον «κακό μας εαυτό», στο «διαβολάκο» μέσα μας να μας ψιθυρίσει στο αυτί σε κάθε στιγμή αδυναμίας, είναι αυτό που αύριο θα δεχθούμε να ακούσουμε από κάποιον φίλο μας, συγγενικό μας πρόσωπο, συμμαθητή ή συνεργάτη.
Η ψυχολογική κακοποίηση της αρνητικής σκέψης που επιτρέπουμε να συμβαίνει με αυτές τις πεποιθήσεις μεγάφωνα που «παίζουν» στο κεφάλι μας επηρεάζουν τη ζωή μας και την αυτοεκτίμηση μας σε τεράστιο βαθμό. Ακόμη περισσότερο συνθλίβουν κάθε ωραία μας στιγμή της καθημερινότητας και υπονομεύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα κυτταρικά καθώς μεγαλώνουν τα επίπεδα τοξικότητας στο αίμα μας. Ο φόβος σα συναίσθημα είναι η βάση της διάλυσης οποιαδήποτε κυτταρικής δομής.
Ακραίες, αυθαίρετα γενικευμένες αποφάσεις- φράσεις του τύπου «Δεν αξίζω, δεν είμαι αγαπητός, δε με δέχονται γιατί είμαι διαφορετικός ( το μαύρο πρόβατο), δε θα πετύχω, κανείς δε νοιάζεται για εμένα, δεν επαρκώ, όλοι θέλουν το κακό μου ή όλοι κοιτάνε τον εαυτούλη τους πλέον» είναι η πιο άτυπη, μη λεκτική, ασυνείδητη αλλά και ισχυρότερη μορφή bullying που μπορεί να κάνει ένα άτομο στον ίδιο του τον εαυτό.
Βάλτε φίλτρο στον εσωτερικό σας μονόλογο. Παρατηρήστε τις σκέψεις σας σαν συννεφάκια που περνάνε από πάνω σας και επεξεργαστείτε αυτές πάνω σε μια λογική βάση αφήνοντας έξω τον μεγεθυντή παράγοντα «συναίσθημα».
Ό,τι εκπέμπουμε αυτό έλκουμε. Το ψυχολογικό Bullying που οποιοσδήποτε τυχόν προσπαθήσει να μας ασκήσει απλά παύει να μας αφορά όταν εμείς πρώτοι αγαπήσουμε και σεβαστούμε.
Σχόλια