Δημοτικά

Σαρδιανός : ''Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά στην Ε.Σ.Ε.Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης''

Μια συνολική τοποθέτηση του Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νέας Σμύρνης Νεκτάριου Σαρδιανού* για τα πεπραγμένα της ΕΣΕΠΕ μέχρι σήμερα αλλά και για διαμαρτυρίες που ακούστηκαν πρόσφατα από μερίδα της σχολικής κοινότητας.

'' Είναι όντως "κάθε πέρσι και καλύτερα" ή μήπως όλα όσα αναφέρουν κάποιοι είναι απόκρυψη της αλήθειας και απροκάλυπτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας?

Γνωρίζω ότι τόσο ο Δήμος όσο και η ΕΣΕΠΕ πρέπει έχουν και συνέχεια και συνέπεια στα μάτια των πολιτών, ειδικά όταν η Δημοτική Αρχή παραμένει η ίδια, αλλά οφείλω να πιστώσω σε εμένα ως Πρόεδρο και στο ΔΣ μας πως αναλάβαμε τα καθήκοντά μας στα μέσα Οκτωβρίου 2019.

Τα σχολεία όπως φυσικά όλοι γνωρίζουν είχαν ανοίξει ένα μήνα νωρίτερα με τις ανάγκες να χρονίζουν και νέες να προκύπτουν συνεχώς. Να φανταστείτε υπήρχαν σχολεία όπως το 2ο δημοτικό, το 6ο και το 12ο που δεν είχαν άκουσον, άκουσον κουδούνι στην είσοδο και οι γονείς φώναζαν ή έκαναν νοήματα για να τους ανοίξουν, πράγμα που αποκατέστησα σχεδόν άμεσα.

Ενώ λοιπόν τα σχολεία είχαν ήδη τεθεί σε λειτουργία, διαπιστώσαμε ότι οι συμβάσεις είχαν λήξει από τον Ιούνιο...η προηγούμενη σχολική επιτροπή ανέφερε ότι δεν προέβη σε νέους διαγωνισμούς για να μην μας δεσμεύσει.Έπρεπε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναθεωρήσουμε τις υπάρχουσες μελέτες, αφού ως επί το πλείστον οι προηγούμενες σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονταν στις πραγματικές ανάγκες των σχολείων, να προβούμε σε νέους διαγωνισμούς και συγχρόνως να προμηθεύσω τα σχολεία με εμβόλιμες παραγγελίες, ενώ καλά, καλά δεν είχα προσαρμοστεί στο νέο μου περιβάλλον.

Τοποθετήσαμε άμεσα τρίτο σχολικό τροχονόμο σε σχολικά συγκροτήματα όπου διενεργούνται πλησίον τους έργα ( 7ο δημοτικό- ανάπλαση λουτρών, 3ο-13ο- κατεδάφιση γηπέδου Αρτάκης), γιατί στα συγκεκριμένα σημεία μαθητές περνούσαν ανάμεσα από φορτηγά και μπουλντόζες.

Απελευθερώσαμε πεζοδρόμια από παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε " θεσμοθετημένες" μαθητικές διαδρομές που οδηγούν σε σχολικά συγκροτήματα, με την τοποθέτηση σιδερένιων κιγκλιδωμάτων. ( 7ο δημοτικό-Ταταούλων, 2ο δημοτικό- Α.Σοφίας)

Τοποθετήθηκαν κατόπιν δικής μου εισηγήσεως 18 διαδραστικοί πίνακες και 11 προτέκτορες στα δημοτικά για πρώτη φορά από σχολική επιτροπή, και συγκεκριμένα:

1ο δημ: 3 προτζ, 3 διαδρ,2ο δημ: 1 διαδρ,3ο δημ: 1 διαδρ,13ο δημ: 1 διαδρ,4ο: 2 διαδρ,ΑΑ: 2 διαδρ,5ο: 3 προτζ, 3 διαδρ

6ο: 1 διαδρ,7ο : 4προτζ, 4 διαδρ,12ο: 1 προτζεκτορας αμφιθεάτρου

Αγοράσθηκαν laptops για το 6ο και για το 7ο νηπιαγωγείο. Τοποθετήθηκε καινούργιο κλιματιστικό στο 10ο νηπιαγωγείο

Τοποθετήθηκαν ραφιέρες στο 5ο και 9ο νηπιαγωγείο. Πραγματοποιήθηκε πλήθος ηλεκτρολογικών, υδραυλικών εργασιών καθώς και ελαιοχρωματισμών. 

Στο 1ο δημοτικό, καθαρίστηκε και περιφράχτηκε χώρος πέριξ του γηπέδου 5×5, που είχε στην κυριολεξία μετατραπεί σε ένα άτυπο αποχωρητήριο και χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, αποτελώντας κίνδυνο για την δημόσια υγεία και εστία μολύνσεων.

Επίσης περιφράχτηκαν και απομονώθηκαν ηλεκτρολογικά καλώδια και πίνακας που αφορούν στην ηλεκτροδότηση του εν λόγω γηπέδου, και μετά από " παρεμβάσεις" εξωσχολικών εγκυμονούσαν σοβαρό κίνδυνο για ηλεκτροπληξία μαθητή.

Όλα τα αιτήματα που υποτίθεται ότι εκκρεμούν –σύμφωνα με την από 20-2-20 επιστολή του ΣΕΠΕ, έχουν ήδη δρομολογηθεί, γιατί υπάρχει μία διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί και πρέπει μία πράξη να περάσει από το ΔΣ της επιτροπής προτού γίνει εκτελεστέα. Είναι άλλωστε γνωστό πως υπάρχουν σχετικά χρονοβόρες διαδικασίες, την ύπαρξη των οποίων θεωρούσα ότι γνώριζαν -έστω και λίγο- όσοι θέλουν να ασχολούνται θεσμικά και περιφερειακά της διοίκησης,

 Λυπάμαι πολύ αλλά έτσι ακριβώς δουλεύει το δημόσιο και εγώ είμαι ο ίδιος «αλλεργικός» απέναντι σε αυτούς τους άκαμπτους, γραφειοκρατικούς κανόνες που εμποδίζουν την άμεση και αποτελεσματική δράση.

Συν τις άλλοις, η σχολική επιτροπή δεν έχει τεχνική επάρκεια, δεν είμαστε κατασκευαστική εταιρία με πλήθος τεχνιτών, πόσο μάλλον όταν τεχνική επάρκεια δεν διαθέτει ολόκληρος Δήμος για να μας υποστηρίξει.

Είμαι ο πρώτος που παρέπεμψα τις παραχωρήσεις σχολικών χώρων στο Δημοτικό συμβούλιο, αφού το εν λόγω ζήτημα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του δημοτικού συμβουλίου και η απόφαση τόσο της σχ. επιτροπής, όσο και της ΔΕΠ είναι αποκλειστικά γνωμοδοτική.

Αναγνωρίσαμε άμεσα το πρόβλημα που δημιουργείται από την έλλειψη κανονισμού παραχώρησης, εργάσθηκα πάνω σε αυτό και καταθέσαμε ως σχολική επιτροπή κανονισμό, τον οποίο και έχει αναλάβει ο Δήμος να τον υλοποιήσει. Ο κανονισμός μία που ψηφίζεται και μία που εφαρμόζεται.

Κατόπιν προσωπικής πρωτοβουλίας σώθηκε στο παρά πέντε, 15 ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας, το πρόγραμμα των σχολικών βιβλιοθηκών, που είχε βαλτώσει εξαιτίας αδιαφορίας και γραφειοκρατίας εδώ και δύο χρόνια, και αφορούσε σε κονδύλια ύψους 12.000€ για το 1ο, 2ο, 4ο και 12 δημοτικά, οι βιβλιοθήκες των οποίων προμηθεύτηκαν με υπολογιστή, εκτυπωτή, προτζέκτορα και βιβλία ύψους 3000€ για το κάθε σχολείο.

Πιέσαμε την Τεχνική Υπηρεσία να προβεί άμεσα σε ελέγχους των αθλητικών εγκαταστάσεων στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και αντικαθιστάμε άμεσα όλες τις μη πιστοποιημένες, αγνώστου προέλευσης και κατασκευής μπασκέτες, με νέες πιστοποιημένες που πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας.

Από τον Σεπτέμβριο που άνοιξαν τα σχολεία μέχρι τον Ιανουάριο οι χρεώσεις τηλεφωνίας ανήλθαν στα 9.000€. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα έφταναν τις 18.000€ περίπου.

Με δική μου εισήγηση αλλάξαμε πάροχο τηλεφωνίας με ετήσιο κόστος 5000€, μια διαφορά που κάθε άλλο παρά αμελητέα μπορεί να χαρακτηριστεί.

Προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην διαδικασία μετάβασης οφείλονταν σε βλάβες στο δίκτυο επομένως ούτε δική μας ευθύνη, ούτε ευθύνη του νέου παρόχου ήταν . Όλα αυτά έχουν αποκατασταθεί πλήρως και έχει δρομολογηθεί και 2η βοηθητική γραμμή, πράγμα που ήταν αδύνατο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία αλλαγής παρόχου.

Αλλάξαμε προμηθευτή φωτοτυπικών μηχανημάτων και από εκεί που τα σχολεία διέθεταν παλαιού τύπου μηχανήματα, τα οποία χαλούσαν κάθε τρεις και λίγο, τοποθετήθηκαν σύγχρονα φωτοτυπικά σε όλα τα σχολεία, τα 500.000 φωτοαντίγραφα σε δύο μόλις μήνες το αποδεικνύουν περίτρανα, σε αντιπαράθεση με τα 250.000 φωτοαντίγραφα σε διάστημα 3 μηνών με τον προηγούμενο προμηθευτή.Παρ’ όλα αυτά έχει τοποθετηθεί και 2ο φωτοτυπικό στα περισσότερα σχολεία και για τα υπόλοιπα έχει ήδη δρομολογηθεί.

Σύμφωνα με τον νόμο 4111/2013, τον διαγωνισμό για τα καθαριστικά ( συμπεριλαμβανομένων και των αντισηπτικών που δεν είχαν σημειωτέον προβλεφθεί στον διαγωνισμό), διενεργεί ο Δήμος μέσω του τμήματος προμηθειών, ο οποίος φέρει και την αποκλειστική ευθύνη για την ποιότητα των προϊόντων.

Επειδή έγινα λήπτης παραπόνων για αρκετά από τα υλικά καθαριότητας, σε συνεργασία με το τμήμα προμηθειών, διαπιστώσαμε δυστυχώς ότι  η περιγραφή των προϊώντων με τα οποία καταοχυρώθηκε ο διαγωνισμός δεν ήταν αυτά που πήγαιναν στα σχολεία.

Διαμηνύσαμε στον προμηθευτή και του ξεκαθαρίσαμε ότι εάν δεν συμμορφωθεί πλήρως η σύμβαση θα καταγγελθεί. Είναι δυστυχώς συχνό το φαινόμενο των μη ικανοποιητικών ποιοτικών χαρακτηριστικών προσφορών που μειοδοτούν.

Όσο για την προμήθεια των αντισηπτικών έχουμε δώσει εμβόλιμη παραγγελία η οποία λόγω αυξημένης ζήτησης έχει καθυστερήσει.(δεν θέλαμε να πάνε στα σχολεία αντισηπτικά για το θεαθήναι, αντιθέτως επιλέξαμε προφανώς αυτά να έχουν έγκριση ΕΟΦ και να περιέχουν αλκοόλη σε ποσοστό πάνω από 70% για να είναι αποτελεσματικά).

Πάντα θυμάμαι -και από τα δικά μου παιδικά χρόνια- , πως πρώτα γινονται φθορές χρήσης,πρώτα παρουσιάζονται ελλείψεις και μετά ακολουθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης και αναπλήρωσης, σε συνεργασία πάντα και με ολόκληρη την σχολική και εκπαιδευτική κοινότητα και πως το έργο της ΕΣΕΠΕ προφανώς σε πρώτη φάση είναι δυναμική διαδικασία αλλά σε δεύτερη αναπτυξιακή (βλ.προτζέκτορες,διαδραστικούς κλπ).

Βέβαια τα περί ελλείψεων άλλων βασικών αναγκών στα σχολεία, αποτελούν σήμερα fake news και δεν τα σχολιάζω.

Όσον αφορά την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα με την μετάδοση του SARS- Covid-19, έγκαιρα έχουμε προβεί σε απολύμανση όλων των σχολείων της πρωτοβάθμιας.

Σχετικά με την καθαριότητα του 7ου δημοτικού σχολείου εξαιτίας ασθένειας καθαρίστριας, όχι μόνο καλύψαμε την απουσία, αλλά τοποθετήσαμε υπηρεσία καθαριότητας από την έναρξη της λειτουργίας του, πράγμα που πράξαμε και για το 12ο δημοτικό.

Με προσωπική μου εισήγηση στην οικεία επιτροπή για τον κορωνοϊό, έχουν ανασταλεί από τις 9.3 όλες οι απογευματινές δραστηριότητες στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και συνεπώς και όλες οι παραχωρήσεις  σχολικών χώρων  ώστε να αποτραπεί η διασπορά του ιού.

Επίσης με δική μου πάλι εισήγηση, η ίδια επιτροπή αποφάσισε να ενισχύσει τα σχολεία της πρωτοβάθμιας με προσωπικό καθαριότητας από άλλες δομές του δήμου που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.

Όλα τα παραπάνω διεκπεραιώθηκαν μέσα σε λίγους μόνο μήνες, 5 για την ακρίβεια, με ένα και μοναδικό άτομο που διαθέτει ως  προσωπικό η σχολική επιτροπή και με πολύ προσωπική δουλειά του προέδρου.

Θα ήταν αδιανόητο ένα Διοικητικό Συμβούλιο 6 μηνών να μην κάνει λάθη και να μην έχει παραλείψει πράγματα. Άλλωστε πολύ "παλαιότεροι" συνάδελφοι μου αναγνωρίζουν λάθη και παραλήψεις στο δημόσιο έργο τους. 

Προσωπικά όπου βρίσκομαι και υπηρετώ νιώθω προσωρινός, δεν έχω βλέψεις για τίτλους και αξιώματα, η απομύζηση του Δήμου σίγουρα δεν είναι στις επιδιώξεις μου.

Για αυτό το λόγο επιλέγω να «απαντάω» και θα συνεχίσω να το κάνω, σε θεσμικές δημόσιες διαμαρτηρίες -που πάντα βρίσκω παραγωγικές- αλλά και σε «ειδησεογραφικές» ιστοσελίδες γνωστών ιδιοκτητών-αγνώστων συντακτών, που απλά τις αναπαράγουν . Αλλωστε διαβάζω τα πάντα στον ελεύθερό μου χρόνο και είμαι φίλος της επικοινωνίας και του δημόσιου διαλόγου...! όπου και αν αυτός γίνεται.

Διαμηνύω λοιπόν σε όλους αυτούς που καταναλώνουν άσκοπα «μελάνι», για την δική τους ψυχική ηρεμία, να βάλουν στο μυαλό τους ότι πάντα φεύγω, όταν θα έχω κουραστεί, και από μόνος μου!  ''

*Ο Νεκτάριος Σαρδιανός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Πρόεδρος Πρωτοβάθμιας Σχολ.Επιτροπής Νέας Σμύρνης και ιατρός.

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια