Σαν σήμερα: 134 χρόνια από την ίδρυση του Πανιωνίου στη Σμύρνη
Στις 14 Σεπτεμβρίου 1890, πριν από 134 χρόνια ακριβώς, ιδρύθηκε στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος, ένας από τους πιο ιστορικούς αθλητικούς συλλόγους του ελληνισμού.
Ο σύλλογος προέκυψε από την ένωση δύο σωματείων, του «Ορφέως» και του αθλητικού συλλόγου «Γυμνάσιον», και πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη του αθλητισμού στη Μικρά Ασία. Διοργάνωσε τους περίφημους Πανιώνιους Αγώνες και ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα σε πολλά αθλήματα, με το ποδοσφαιρικό τμήμα να αποτελεί έναν από τους πρώτους συλλόγους της περιοχής.
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, τα μέλη και οι αθλητές του σωματείου ξεριζώθηκαν από τη γενέτειρά τους και μετέφεραν την πλούσια κληρονομιά του Πανιωνίου στην Αθήνα, εγκαθιστώντας τον στη Νέα Σμύρνη, όπου συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί κομμάτι της ταυτότητας της περιοχής.
Πηγή από: https://www.nsonline.gr/σαν-σήμερα-14-σεπτεμβρίου-1890-ιδρύθηκε-ο-πανιώνιος-στη-σμύρνη













Σχόλια