Κοινωνία

Πότε χρησιμοποιούμε απολυμαντικό και πότε πλένουμε τα χέρια μας

Συμβουλές του Ιατρού Νέκτάριου Σαρδιανού για το πλήσιμο των χεριών 

Να επιλέγετε το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι όταν είστε σε ασφαλείς χώρους όπως το σπίτι μας, το γραφείο κλπ και να επιλέγετε τη χρήση του απολυμαντικού χεριών όταν το πλύσιμο δεν είναι εφικτό.

Το βασικό βέβαια είναι να αποφεύγετε να αγγίζετε ό,τι δεν είναι απολύτως απαραίτητο και να προσέχετε τι αγγίζετε όπως πχ τα χερούλια, τις λαβές στα λεωφορεία κλπ. Στις περιπτώσεις δε που δεν μπορείτε ούτε να πλύνετε τα χέρια με νερό και σαπούνι ούτε να χρησιμοποιήσετε απολυμαντικό χεριών είναι ακόμη πιο σημαντικό να μην ακουμπήσετε τα χέρια και τα δάχτυλά σας την περιοχή του προσώπου.

Πλύσιμο με σαπούνι ή αντισηπτικό;
Όσο για το ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό, οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι το πλύσιμο των χεριών είναι γενικά η καλύτερη επιλογή και πιο αποτελεσματική από μια δόση απολυμαντικού τζελ ( που παρεμπιπτόντως για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ).

Είναι αποτελεσματικότερο στην απομάκρυνση των επίμονων βρομιών και στην θανάτωση ορισμένων παθογόνων παραγόντων. Το σαπούνισμα θα σας βοηθήσει επίσης στην αποφυγή κι άλλων εκτός από κορωνοϊό. Θα σας προστατέψει και από άλλες μολυσματικές ασθένειες, όπως η γρίπη και οι ασθένειες με διάρροιες.
Και την δουλειά αυτή θα την κάνει οποιοδήποτε είδος σαπουνιού κι αν χρησιμοποιήσετε.

Βρέξτε τα χέρια σας με νερό, χρησιμοποιείστε σαπούνι και τρίψτε καλά και από τις δύο πλευρές, ανάμεσα στα δάχτυλα και καθαρίστε κάτω από τα νύχια. Ξεπλύνετε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό για 20 δευτερόλεπτα και να θυμάστε πως την διαφορά την κάνει το ξέπλυμα αφού έτσι απομακρύνονται οι ιοί.

Και μετά;
Σκουπίστε καλά τα χέρια σας με μια πετσέτα μιας χρήσεως και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε την πετσέτα για να κλείσετε τη βρύση και για να ανοίξετε την πόρτα...αφού βγαίνοντας, δεν πρέπει να ακουμπήσετε απολύτως τίποτα...πήγατε να αφήσετε μικρόβια...όχι να πάρετε μαζί σας!!!

Ο Νεκτάριος Σαρδιανός είναι Δημοτικός Σύμβουλος, Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολ.Επιτροπής Νέας Σμύρνης

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια