Πολιτιστικά

Παρουσίαση του βιβλίου «Τα μπλουζ του Αγίου Παντελεήμονα» στο «Καλλίπολις» στο Ελληνικό

Ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις» και οι εκδόσεις «Εύμαρος» καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Ποντικόπουλου «Τα μπλουζ του Αγίου Παντελεήμονα», την Τετάρτη 19 Ιουλίου στις 8.30μμ, στη φιλόξενη αυλή του «Καλλίπολις», Καλλιπόλεως 33, Ελληνικό (200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του Μετρό).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Λίτσα Μπούκα, φιλόλογος
Σωσώ Μακρή, εκπαιδευτικός, συγγραφέας
Βιβή Γεωργαντοπούλου, συντονίστρια Λέσχης Ανάγνωσης, βιβλιομπλόκερ
Κώστας Ποντικόπουλος, συγγραφέας του βιβλίου.

Μετά την παρουσίαση θα προβληθεί η μικρού μήκους ταινία «Το όνειρο κάθε Αρχιτέκτονα» σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Οικονομίδη. Η ταινία είναι βασισμένη στο διήγημα του Κώστα Ποντικόπουλου «Μια καινούρια μελέτη» από τη συλλογή διηγημάτων του συγγραφέα "Το Φορτηγό και το Τριαντάφυλλο" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Εύμαρος».

Δυο λόγια για το βιβλίο:

Δεν είναι νοστ-αλγία. “Θυμάμαι” δεν σημαίνει (νοστ)αλγώ. Θυμάμαι σημαίνει έχω ζήσει. Θυμάμαι σημαίνει μεταφέρω τώρα, ζω. Είμαι αυτό που έχω ζήσει. Είμαι οι μνήμες που, τώρα, μεταφέρω. Οι μνήμες είναι, τώρα, ο πλούτος. Οι αισθήσεις ήταν και είναι, πάντα, ο πλούτος. Οι αισθήσεις χτίζουν τις μνήμες και οι μνήμες πλάθουν τις αισθήσεις, τώρα. Και προχωράμε μαζί, συνέχεια, μέχρι το τέλος. Εγώ έχω τέλος. Γιατί έτσι είναι ο άνθρωπος. Κι αυτό δεν μπορώ να το αλλάξω. Η πλατεία δεν έχει. Θα είναι εκεί σε πείσμα όλων και θα είναι όλων, σε πείσμα κάποιων. Γιατί έτσι είναι οι πλατείες. Κι αυτό, δεν μπορεί κανείς να το αλλάξει.

Δείγμα γραφής:

...Δε μπορούσαμε πια να παίξουμε μπάλα στο δρόμο. Μας τον είχαν πάρει, μας είχαν εξώσει. Κι ήταν μια έξωση ύπουλη, μια έξωση από το σπίτι που γράφτηκαν τα πρώτα βήματά μας. Γιατί για μας, σπίτι δεν ήταν ό,τι κλείναν τα ντουβάρια. Σπίτι ήταν η πλατεία, ο δρόμος, η γειτονιά. Σπίτι ήταν εκεί που ήταν η ζωή, το παιχνίδι, η μπάλα, τα κορίτσια. Σπίτι μαζί και σχολείο, σχολείο όχι εκείνο που πηγαίναμε με τις ποδιές και τα γιακαδάκια, αλλά σχολείο που μαθαίναμε να ζούμε, να μετριόμαστε και να μοιραζόμαστε μαζί με άλλους ανθρώπους, σε ισορροπία. Εκτεθειμένοι ασφαλείς....

Δυο λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Κώστας Ποντικόπουλος γεννήθηκε στον Κολωνό και μεγάλωσε στον Άγιο Πανελεήμονα και την Κυψέλη. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Ρώμη.
Από το 1987 έχει γραφείο στο Μαρούσι. Αρχές δεκαετίας του '80 ήταν τακτικός συνεργάτης του περιοδικού “Μουσική”. Αρχές δεκεατίας του '90 έκανε, με την Μαριλένα Βενιέρη, την εκπομπή “Στη σκιά των Απεννίνων” για το ιταλικό τραγούδι, στο δημοτικό ραδιόφωνο Νέου Ηρακλείου, “9.41 Επικοινωνία FM”.
Τα τελευταία τρία χρόνια γράφει στην εφημερίδα του Μαρουσιού, “Αμαρυσία”.

 

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια