Κοινωνία

Ο Τσίπρας και Σακελλαρίδης δείπνησαν με μενού τον Κασσελάκη, στη Νέα Σμύρνη

Μια συνάντηση που προκαλεί συζήτηση σχετικά με το τι σκέφεται ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον του κόμματος. Φαίνεται πως προκαλεί πολλές ανησυχίες στην πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη.

Στην ταβέρνα Ρούμελη στη Νέα Σμύρνη δείπνησαν χθες το απόγευμα, κατά τις 18:00, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Ο πρώην πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχαν να μιλήσουν επίσημα 8 χρόνια μετά την παραίτηση του κ. Σακελλαρίδη το 2015.

Σημειώνεται πως στις εκλογές ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης κάλεσε ον κόσμο να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ενώ στις εσωκομματικές εκλογές δήλωσε πως στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου.

Στο μενού του δείπνου φαίνεται πως βρέθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης και αναφορά του το μαξιλάρο των 37 δισ. ευρώ.

Η συνάντηση αυτή, σε συνδυασμό με τη βαθύτατη ανησυχία του για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για μια σειρά από επιλογές της νέας ηγεσίας, όπως το «δημοψήφισμα» και οι αναφορές στο «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, που αποτελούσε στρατηγική επιλογή του ίδιου, εκείνη την εποχή, δείχνουν ξεκάθαρα πως ο φυσικός ηγέτης της Κουμουνδούρου δεν θα αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους.

Την ίδια στιγμή, ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να μην «χρεωθεί» την αποχώρηση της ομάδας των Έφης Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση και Νάσου Ηλιόπουλου, ρίχνοντας τη Τρίτη «γέφυρες» προς την πλευρά τους, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε μια κίνηση η οποία θα ήταν ικανή να αντιστρέψει το κλίμα. Αντίθετα, με τη δήλωση του για το «μαξιλάρι», πέρασε την «κόκκινη γραμμή», αναιρώντας πλήρως την επιτυχία της κυβερνητικής θητείας Τσίπρα.

Ο Τσίπρας ανησυχεί

Το τι συνέβη τις ώρες από τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε την πρόθεση του να ζητήσει τη διεξαγωγή «δημοψηφίσματος» για τις διαγραφές των τεσσάρων ιστορικών στελεχών του κόμματος -που εν τέλει αποχώρησαν από μόνα τους- μέχρι και την ώρα που την απέσυρε, έχει γραφτεί αναλυτικά από το Newsbomb.gr.

Υπήρξε η παρέμβαση της Όλγας Γεροβασίλη και του Αλέκου Φλαμπουράρη, που επενέβησαν δυναμικά, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τη νέα ηγεσία, ότι μια τέτοια ενέργεια δεν θα γίνει αποδεκτή. Και μάλιστα, κατέστη απολύτως σαφές ότι η κινητοποίηση αυτή προκλήθηκε κατόπιν παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα, που βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία.

Το καινούργιο στοιχείο που έρχεται να προστεθεί στα όσα ήδη έχουμε αναλυτικά περιγράψει, είναι η δημόσια εμφάνιση του σε ταβέρνα της Νέας Σμύρνης, παρέα με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Μπορεί το «μενού» της συνάντησης να μην έχει γίνει ακόμα γνωστό, ωστόσο η δημόσια αυτή παρουσία, αποτέλεσε ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Άλλωστε, «κρυφές» συναντήσεις σε ταβέρνες δεν πραγματοποιούνται συχνά.

Από εκεί και πέρα, φαίνεται να υπάρχει η έντονη ενόχληση που να υπάρχει στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, για ένα άλλο ζήτημα.

Φυσικά, πρόκειται αναφορές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ που δημιούργησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα – που χωρίς αυτό δεν θα είχε πετύχει την έξοδο από το μνημόνιο, μια επιτυχία που αποτελεί ένα μεγάλο «παράσημο» για τον ίδιο.

Το ίδιο ακριβώς έπραξε και ο Στέφανος Κασσελάκης, που μιλώντας για πολλοστή φορά στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου, υποστήριξε ότι «το “μαξιλάρι” ήταν η πιο μνημονιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».

Προσπαθώντας να χτυπήσουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όσοι άσκησαν κριτική στο «μαξιλάρι», στην πραγματικότητα επιτέθηκαν κατά του Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαιώνοντας εκείνους που ισχυρίζονται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρείται μια «βίαιη αποτσιπροποίηση».

Μάλιστα, ορισμένοι υπενθυμίζουν ότι όλες οι κρίσιμες κυβερνητικές αποφάσεις από ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, στο οποίο μετείχε και το κόμμα. Και τότε αυτές οι αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα.

«Γέφυρες» προς Αχτσιόγλου

Την ίδια στιγμή, ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να ρίξει «γέφυρες» προς την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου, Νάσου Ηλιόπουλου και Αλέξη Χαρίτση.

Φαίνεται, όμως, ότι η απόφαση των νεαρών και ταυτόχρονα πολύπειρων στελεχών, είναι ειλημμένη. Θα αποχωρήσουν από την Κουμουνδούρου την επόμενη εβδομάδα, εκτός και αν υπάρξει κάποια θεαματική κίνηση -σε πολιτικό πάντα επίπεδο- από την πλευρά της ηγεσίας.

Share this Post:

Συντάκτης Πέτρος Περιμένης

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια