Κοινωνία

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης δεν μειώνει τα δημοτικά τέλη για όλους μας

Μόνο οι επιχειρήσεις στις αποφάσεις μείωσης των Δημοτικών τελών!

Σε ένα Δήμο με μεγάλο ταμειακό απόθεμα και με πλεονασματικό ισοζύγιο καθαριότητας, δηλαδή με έσοδα καθαριότητας περισσότερα από τα έξοδά της κατά αρκετές εκαντοντάδες χιλιάδες ευρώ, η Δημοτική Αρχή Τζουλάκη-Λαρίσση απαλλάσει με έκτακτη πρότασή της από όλα τα τέλη ΜΟΝΟ τις επιχειρήσεις.

Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση εκτάκτως προσπαθεί να ''παρέμβει πυροσβεστικά'' με 800 ευρώ επίδομα σε άνεργους, ελεύθερους επαγγελματίες και  αυτοαπασχολούμενους, με εξασφάλιση καταβολής δώρου Πάσχα, παράταση δόσεων δανείων Ν.Κατσέλη, μεταξύ αρκετών άλλων μέτρων που κατευθύνονται απ'ευθείας στους πολίτες (εργαζόμενους) και με ξεχωριστά μέτρα για τις επιχειρήσεις, στη Νέα Σμύρνη οι δημότες έλαβαν ΜΗΔΕΝ οριζόντια μείωση δημοτικών τελών στις κατοικίες τους βάση των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής της 26 Μαρτίου. 

Είναι λυπηρό που ο Νεοσμυρνιός άνεργος, αυτοαπασχολούμενος και ελεύθερος επαγγελματίας δεν λαμβάνει από τη Δημοτική Αρχή Τζουλάκη-Λαρίσση μέσω της μη μείωσης των δημοτικών τελών παρά το απολύτο ΤΙΠΟΤΑ μέχρι σήμερα μέσα στην πανδημία. Το έχουμε ξαναζήσει το Δεκέμβριο του 2019 - χωρίς πανδημία τότε - αυτό το ΜΗΔΕΝ οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών για τις κατοικίες. Ούτε η πανδημία δεν τους πτόησε ακόμη; ; Καμία έκτατη απόφαση για τις κατοικίες μέχρι στιγμής...

Την απαλλαγή λοιπόν -με έκτακτο θέμα-από τα δημοτικά τέλη (ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας) για τις επιχειρήσεις που διέκοψαν λόγω Covid-19 αλλά και ταυτόχρονα και την απαλλαγή από όλα τα αναλογούντα δημοτικά τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων των επιχειρήσεων που διέκοψαν τη χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου ή που την περιόρισαν υποχρεωτικά αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή στις 26-3-2020 (ΑΔΑ ΩΙΔΟΚ3-ΑΟ6).

Και οι δύο αποφάσεις φαίνεται ότι θα είναι σε ισχύ ''για το χρονικό διάστημα που ισχύουν τα μέτρα απαγόρευσης'' δηλαδή άγνωστο έως πότε.

1. Η πρώτη απόφαση είναι προφανώς αυτονόητη για τις εταιρίες που διέκοψαν 

2. Η δεύτερη απόφαση είναι και αυτή προφανώς αυτονόητη διότι οι παραχωρημένοι χώροι κοινόχρηστοι (πχ καφε,εστιαση κλπ) δεν χρησιμοποιούνται. 

3.Σε καμία απόφαση δεν αναφέρεται αναστολή των Δημοτικών τελών (ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας)  για τις πληγείσες εταιρίες που δεν διέκοψαν και ακόμη συνεχίζουν να παλεύουν υπό συνθήκες πανδημίας και απαγόρευσης κυκλοφορίας. Προφανώς με εξαίρεση επιχειρήσεις τύπου φαρμακείων και λιανικής πώλησης τροφίμων όσοι δεν εκλεισαν πλήτονται σημαντικά.

Άλλωστε και οι δύο αποφάσεις βασίζονται στην κυβερνητική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου βάσει της οποίας οι Δήμοι μπορούν να προχωρήσουν στα παραπάνω, αν το επιθυμούν.Η απόφαση φαίνεται να υπερψηφίστηκε και στο δια περιφοράς (με e-mail και sms) και χωρίς διάλογο Δημοτικό Συμβούλιο προ λίγων ημερών όπως μας ενημέρωσαν παρατάξεις της Αντιπολίτευσης και χωρίς ακόμη οι αποφάσεις να έχουν αναρτηθεί στην σελίδα του Δήμου.

Για τους λίγους ''πονηρούς'' που θα θεωρήσουν λαϊκισμό την προτροπή της οριζόντιας μείωσης σε όσο μεγαλύτερο ποσοστό γίνεται των δημοτικών τελών των κατοικιών για συγκεκριμένο αριθμό μηνών, να υπογραμμίσουμε πως είναι εύκολα χρηματοδοτήσιμη λογιστικά μέσω μεγάλης αναμόρφωσης των προϋπολογισμών των Νομικών Προσώπων και, τελικά, του Δήμου, ενώ ταμειακά μπορεί άνετα να καλυφθεί ακόμα και αν κανείς "ανησυχεί" για την επερχόμενη πιθανή απαίτηση της Εστίας Νέας Σμύρνης. Φυσικά, το σημαντικό πλεόνασμα εσόδων - εξόδων της καθαριότητας είναι ικανό να βοηθήσει σημαντικά  στη "λύση του γρίφου" της χρηματοδότησης, αν και ο Δημότης της Νέας Σμύρνης δεν ενδιαφέρεται για το πώς! Ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα!

Σε επόμενη αρθρογραφία -αν και οι υπεύθυνοι τους γνωρίζουν- περισσότεροι τρόποι μέσω των οποίων μπορούν να χρηματαδοτιθούν οριζόντιες μειώσεις των δημοτικών τελών των κατοικιών της πόλης.

 

 

Gallery

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια