Κοινωνία

Νέο ξεκίνημα από το ΜΗΔΕΝ

Νέο ξεκίνημα από το ΜΗΔΕΝ

γράφει ο Αλέξανδρος Βεβόπουλος

Ο covid-19 άλλαξε δραματικά τις ζωές μας. Είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας και σε αρκετούς επικρατεί η ανησυχία και ο φόβος. Και όχι άδικα όπως πολλοί πιστεύουν και υποστηρίζουν, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος ιός χτυπάει αλύπητα με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάνθρωποί μας χάνουν την ζωή τους.
O covid-19 ήρθε για να μείνει και μαζί του θα φέρει τρομερές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.
Δεν έχουν άδικο ούτε γίνονται υπερβολικοί εκείνοι οι ηγέτες που δηλώνουν κάπως φοβισμένοι ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό. Για την ακρίβεια βρισκόμαστε σε έναν παγκόσμιο πόλεμο που θα θρηνήσουμε λιγότερα θύματα.
Οι άνθρωποι της Δύσης ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ζούμε στιγμές που θα ζούσαμε αν είχαμε δικτατορία. Ζούμε πράγματα που βλέπαμε σε ταινίες ή σε χώρες όπου υπάρχουν τρομεροί περιορισμοί. Όλα αυτά από την μία μέρα στην άλλην. Βγαίνουμε έξω με γραπτή δήλωση ή στέλνοντας μήνυμα. Ορθά γίνεται αυτό με σκοπό να μην υπάρχει η εξάπλωση του ιού. Όμως, η δύση δέχεται απανωτά χτυπήματα και απανωτά σοκ από τον ιό.
Φάνηκε ότι δεν ήταν έτοιμη για να αντιμετωπίσει μία πανδημία όπως ορθά τόνιζε ο μεγιστάνας Bill Gates.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση για ακόμα μία φορά δείχνει κατώτερη των περιστάσεων. Κάθε φορά που εμφανίζεται ένα πρόβλημα σε διεθνές επίπεδο και η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να το διαχειριστή καταλήγει σε κρίση στις τάξεις της Ένωσης. Η Γερμανία αυτήν την φορά βρίσκει αφορμή και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ένωση.

O covid-19 βάζει φρένο στις παραγωγικές διαδικασίες, προκαλεί κατακόρυφη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, δημιουργεί μεγαλύτερη ανεργία και δημοσιονομικά ελλείμματα.

Η κρίση βρίσκεται στην αρχή ακόμα και σε <<αχαρτογράφητα νερά>>.  Η Ε.Ε δεν διαθέτει πραγματικά εκείνα τα εργαλεία για να αντιδράσει άμεσα και χωρίς καθόλου καθυστερήσεις. Οι αποφάσεις τους χρονοτριβούν και θέλουν μήνες έως χρόνια για να περάσουν στην πράξη. Αντιθέτως οι ΗΠΑ μπορούν χωρίς καθυστερήσεις να κινούνται γρήγορα και αποφασιστικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στην χώρα εκείνη δεν έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις που όπως φαίνεται τα βρίσκουν τώρα μπροστά τους.

Η οικονομική κρίση που οφείλεται στον κορονοϊό μάλλον δεν θα θυμίζει σε τίποτα την οικονομική κρίση του 2008…

Η ύφεση της Ε.Ε δεν θα έρθει όμως μόνο για την οικονομία της.

Δυστυχώς θα πληθαίνουν εκείνοι που θα δηλώνουν ευρωσκεπτικιστές, καθώς θα έχουν να κοστολογήσουν ακόμα πιο πολλά για την Ένωση από τις αποφάσεις στην οικονομία μέχρι και την μη προετοιμασία της για τέτοια έκτακτα γεγονότα, έχοντας το ερώτημα για ποιον λόγο να υπάρχει η Ε.Ε ; ( Εφόσον και αν η Ε.Ε φανεί κατώτερη των περιστάσεων έως στο τέλος της κρίσης αυτής. )
Από την άλλην θα υπάρξει ανελέητη σύγκρουση εκείνων που δηλώνουν υπέρ της παγκοσμιοποίησης με αυτούς που δηλώνουν συντηρητικοί και υπέρ των εθνών.

Είμαστε μάρτυρες πλέον μιας μεταβολής της ιστορίας που περιλαμβάνουν δραματικές αλλαγές στην παγκόσμια πολιτική σκέψη και στην ισορροπία δυνάμεων.
Αφότου περιοριστεί ο ιός και καταφέρουν να μην σκοτώνει άλλους ανθρώπους θα βρεθούν μπροστά στο ερώτημα : Μήπως όλα τοποθετούνται σε μηδενική βάση και υπάρξει μία νέα τάξη πραγμάτων; Μήπως είναι αναγκαίο;
Κάθε παγκόσμια αλλαγή, κάθε ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός όπως ένας παγκόσμιος πόλεμος σηματοδοτεί πάντα και μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

 

Gallery

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια