Κοινωνία

Ανακοίνωση για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νέας Σμύρνης

Ανακοίνωση

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ       ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                     Ν. ΣΜΥΡΝΗ  1 Σεπτεμβρίου 2020

 Π.Ε.  ΝΕΑΣ  ΣΜΥΡΝΗΣ                                                                  

 « Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ  ΣΜΥΡΝΗΣ »                                                                 ΑΡ. ΠΡΩΤ: 270

Πληροφορίες: Μελαμπιανάκη Ζέττα  τηλ. 6977 885092                        Καραμπά Σοφία τηλ. 6943 879575                                  

ΠΡΟΣ: ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ, ΔΟΕ, ΜΕΛΗ, ΜΜΕ

http://syllogospensmyrnis.weebly.com/                                                 syllogosnsm@gmail.com

 

Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας να αναλάβουν επιτέλους την ευθύνη τους για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία!

Λίγες μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων…

Είτε πρόκειται για 2ο κύμα είτε όχι, ο 20πλάσιος αριθμός κρουσμάτων -σταθερά τριψήφιος καθημερινά σε σύγκριση με τα 10 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο του Μαΐου – θέτουν ερωτήματα για την ασφαλή επιστροφή μας στη σχολική τάξη.

Εδώ και πολλούς μήνες, γονείς και εκπαιδευτικοί απαιτούμε από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να διαμορφώσουν συγκεκριμένο σχεδιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σήμερα, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κυβέρνηση και το Υπουργείου Παιδείας. Είχαν στη διάθεσή τους όλο τον απαραίτητο χρόνο ώστε να σχεδιάσουν το άνοιγμα των σχολείων με τους απαραίτητους όρους και προϋποθέσεις. Όμως, αδιαφόρησαν και «έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους» τις προτάσεις εκπαιδευτικών και γονιών. Εξάντλησαν όλη τους την προσπάθεια στη νομοθέτηση αλλεπάλληλων αντιεκπαιδευτικών νόμων και εκτρωματικών διατάξεων (πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, νόμος για τα ιδιωτικά σχολεία, ΠΝΠ για τις κάμερες στις τάξεις, διαδικασίες εξπρές για τις υπηρεσιακές μεταβολές, διατάξεις για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης κ.α.). Χωρίς ντροπή προχώρησαν στην αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, εν μέσω πανδημίας και με όλους τους ειδικούς να προτείνουν το ακριβώς αντίθετο.

Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων χωρίς τη λήψη ουσιαστικών μέτρων. Δεν έχουν εξασφαλίσει ούτε καν δωρεάν μάσκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς! Για μια ακόμα φορά ρίχνουν όλο το βάρος στην «ατομική ευθύνη». 

Η διαχείριση της νέας περιόδου, επαναφέρει τη λογική των περιορισμών και κυρίως την υποκριτική λογική της «ατομικής ευθύνης». Πάμε για άνοιγμα σχολείων με 25αρια τμήματα, με μόνο ουσιαστικά προστατευτικό μέτρο την υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους!

Ενώ τα περιοριστικά μέτρα σε χώρους εστίασης αυστηροποιούνται, στις τάξεις μπορούν να στοιβάζονται 30 άτομα, αφού,  οι μαθητές κατά δήλωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να θεωρούνται ασφαλής ομάδα (όταν το Μάρτιο μας έλεγαν ότι είναι υγειονομικές βόμβες) .

«Ειδικοί» σε διατεταγμένη υπηρεσία επιχειρούν να μας πείσουν ότι είμαστε περισσότερο ασφαλείς σε τάξη με 25 μαθητές παρά με 15!!!

Ζητάνε από τους μαθητές να κρατούν αποστάσεις μέσα σε αίθουσες κλουβιά των 25 τ.μ., στις οποίες στοιβάζονται 25 μαθητές!

Δεν εξασφαλίζουν μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία, ώστε να υπάρχει συχνός και καλός καθαρισμός, με βάση τις οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ρίχνουν την ευθύνη αποκλειστικά σε μικρούς μαθητές απαιτώντας να μην έρχονται σε επαφή, να μην ανταλλάσσουν μολύβια και γόμες! Χιλιάδες εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα υγείας ή συναδέλφισσες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη μένουν εκτεθειμένοι.

Το Υπουργείο  θεωρεί φυσιολογική τη διδασκαλία 6- 7 ωρών με χρήση μάσκας, υποτιμώντας τη φύση της μαθησιακής διαδικασίας που απαιτεί ένταση και χρώμα φωνής όπως και αξιοποίηση των εξωγλωσσικών στοιχείων.

 

Είναι φανερό ότι το βασικό ζητούμενο είναι η φύλαξη των μαθητών, ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η αγορά και η «οικονομία».

Η κυβέρνηση προσπαθεί να φορτώσει τα βάρη της κρίσης, που επιταχύνεται από την εξέλιξη της πανδημίας, στις πλάτες των εργαζόμενων. Τα μεγάλα πακέτα των δις ευρώ κατευθύνονται για μια ακόμα φορά στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αντίθετα, για τους εργαζόμενους, «τους ήρωες» όπως μας έλεγαν, προετοιμάζουν μια ακόμα πιο ζοφερή πραγματικότητα με φτώχεια, ανεργία, εκ περιτροπής δουλειά, πετσοκομμένη υγεία και παιδεία. Η εγκληματική τους πολιτική δε δίνει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για τη στήριξη των σχολείων εν μέσω πανδημίας.

Η ασφαλής πρόσβαση στο σχολείο είναι δικαίωμα του κάθε μαθητή και εκπαιδευτικού

Απαιτούμε:

 • Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα – κανένα τμήμα με πάνω από 15 μαθητές.
 • Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων χώρων, για να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις και η μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, έτσι ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Άμεση αξιοποίηση (ιδιωτικών) σχολείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και άλλων υποδομών, κρατικών, δημοτικών, ιδιωτικών, λόγω έκτακτων συνθηκών. Χρήση όλων των απαραίτητων δημόσιων χώρων και ιδιωτικών χώρων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται.
 • Άμεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη.
 • Να γίνουν διαγνωστικά τεστ για τον ιό σε όλους τους εκπαιδευτικούς δωρεάν και σε όλους τους μαθητές και τους εργαζόμενους στο σχολείο, με το άνοιγμα των σχολείων και αυτός ο έλεγχος να επαναλαμβάνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα.
 • Αύξηση του προσωπικού των εργαζομένων για την καθαριότητα και απολύμανση κάθε σχολικής μονάδας (τουλάχιστον 4 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης για τα Λύκεια – Γυμνάσια και Δημοτικά και 2 καθαρίστριες για τα Νηπιαγωγεία με ωράριο από 08:00 έως 16:00 – αποκλειστικά μια καθαρίστρια συνεχούς και μόνιμης απασχόλησης για τις τουαλέτες κάθε σχολείου και νηπιαγωγείου όπου θα γίνεται αυστηρώς και προσεκτικός καθαρισμός πριν και μετά τη χρήση τους από τα παιδιά).
 • Πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας με μόνιμες σχέσεις εργασίας, καθώς και τραπεζοκόμων, αλλά και  ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για την αναγκαία επικοινωνία με το οικογενειακό περιβάλλον.
 • Κάλυψη όλων των σχολείων με αντισηπτικά μέσα, μάσκες και πρόσληψη νοσηλευτών ανά σχολείο. Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.)
 • Δημιουργία όλων των απαραίτητων δομών ενισχυτικής διδασκαλίας (παράλληλη, κατ΄ οίκον, πρόσθετη) για τους μαθητές που δε μπορούν λόγω πανδημίας να παρακολουθήσουν τη δια ζώσης διαδικασία και παραμένουν περιορισμένοι στο σπίτι.
 • Χορήγηση αδειών σε όλους τους εκπαιδευτικούς που τη χρειάζονται με ίσα δικαιώματα για μόνιμους και αναπληρωτές. Η αύξηση του ηλιακού μέσου όρου, θέτει σε κίνδυνο την υγεία μεγάλου μέρους των συναδέλφων! 
 • Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, για την πλήρη κάλυψη όλων των κενών.
 • Άμεση πραγματοποίηση της β΄ φάσης των προσλήψεων των αναπληρωτών. Οι οριστικές τοποθετήσεις αναπληρωτών, να γίνουν με όλα τα κενά των σχολείων δημοσιοποιημένα με ευθύνη των ΠΥΣΠΕ. Ένας/μία εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης για ένα παιδί!
 • Να εκδοθούν ειδικές οδηγίες προστασίας για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής όπου οι μαθητές δε χρησιμοποιούν μάσκα αλλά προκύπτουν κίνδυνοι από την επαφή με το αθλητικό υλικό. 
 • Καμία κάμερα στην τάξη! Το μάθημα είναι μία συλλογική και ζωντανή διαδικασία και όχι μία εικονική, ψυχρή αναμετάδοση πληροφοριών. Κατάργηση του νόμου για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όχι στην ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος, όχι στη χρήση της ως μέσο αδιοριστίας σε ακριτικές περιοχές, όχι στη χρήση της ως μέσο αξιολόγησης.

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟ

Διεκδικούμε αγωνιστικά την ασφαλή λειτουργία των σχολείων,

                                        την κάλυψη όλων των κενών  

και τα εργασιακά δικαιώματα αναπληρωτών και μονίμων συναδέλφων

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια