Δημοτικά

Λευκή ψήφος στους ΟΤΑ. Θεωρείσαι Απών στην καταμέτρηση

Εδώ και χρόνια η λευκή ψήφος, κατά πολλούς ήταν έννοια που δεν γινόταν εύκολα αντιληπτή. Ο περισσότερος κόσμος εκτός αίθουσας και εκτός πολιτικής λογικής - αυτής που υπάρχει εν πάση περιπτώσει- θεωρούσε ότι ένα θέμα ψηφίζεται θετικά η αρνητικά, με το λευκό να μεταφράζεται ως ''ανεξήγητη ψήφος'' ή για κάποιους άλλους ''ψήφος άγνοιας θέματος''.

Βέβαια, οι πιο πολιτικοποιημένοι θα πουν ότι η λευκή ψήφος είναι πολιτικό εργαλείο με ποιοτικά χαρακτηριστικά που μπορεί κάποιος αιρετός να το χρησιμοποιήσει αν δεν θέλει να συμμετέχει στην διαδικασία ψήφισης κάποιου ή κάποιων θεμάτων ή αν απλά δεν θέλει να καταψηφίσει ένα η περισσότερα θέματα -γιατί να μην θέλει άραγε-.

Άλλωστε δεν είναι το ίδιο να λες ΟΧΙ σε όλα, από το να λες ΟΧΙ στα μισά και ΛΕΥΚΟ στα άλλα μισά. ''Χρυσώνει και λίγο το χάπι''. 

Διοικητικά βέβαια το λευκό δεν επηρέασε ποτέ, καθώς στους Δήμους μέχρι την τελευταία περίοδο διοίκησης 2014-2019 οι δημοτικές αρχές είχαν την πλειοψηφία λόγω bonus εδρών βέβαια...

Οχι ότι με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στον ''Κλεισθένη'' αλλάζει κάτι ακόμη και σε δημοτικές αρχές μειοψηφίας, φυσικά υπό την προϋπόθεση να μην ψηφίσει λευκό μέλος της δημοτικής αρχής...διότι εκεί η 'ζώνη' σφίγγει!

Όμως πλέον ο νομοθέτης την λευκή ψήφο και την άρνηση ψήφου (την αποχή δηλαδή) σε ένα η περισσότερα θέματα την αντιμετωπίζει ως απουσία από την συζήτηση του ή των θεμάτων.

Με λίγα λόγια δηλαδή, λευκό ή άρνηση ψήφου επί θέματος ή θεμάτων, σημαίνει ότι στην καταμέτρηση των παρόντων απουσιάζει αριθμητικά αυτός, αυτή ή αυτοί που επέλεξαν αυτή την διαδικασία. Με ποιό απλά λόγια λευκό=Δεν είσαι εδώ. Αρνηση να ψηφίσεις=Δεν είσαι εδώ.

Είναι και λίγο χιουμοριστικό αν όχι τραγικό, κάποιος να θεωρείται απών από κάπου που είναι παρών.

Για να γελάσουμε και λίγο περισσότερο, το λες και ''φάντασμα'' έστω και πολιτικό...έστω και για ένα θέμα...

Ας δούμε ένα παράδειγμα όπως το έδωσε το ίδιο το Υπουργείο

Έστω ότι σε συνεδρίαση 27μελούςΔημοτικούΣυμβουλίου παρευρίσκονται 21 μέλη, τα οποία για τη λήψη απόφασης ψηφίζουν ως εξής:

– 12 μέλη τάσσονται υπέρ μιας πρότασης,

– 7 μέλη τάσσονται κατά αυτής,

– 1 μέλος δίδει λευκή ψήφο,

– 1 μέλος δηλώνει ότι απέχει από την ψηφοφορία.

Τα μέλη που δίδουν λευκή ψήφο ή δηλώνουν ότι απέχουν από την ψηφοφορία, δεν υπολογίζονται, κατά πλάσμα δικαίου, στα παρόντα μέλη. Στην περίπτωση αυτή, η απόλυτη πλειοψηφία υπολογίζεται επί των υπολοίπων από τα παρόντα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και η απόφαση λαμβάνεται επί των 19. Το Συμβούλιο, επομένως, λαμβάνει έγκυρη απόφαση με 12 θετικές ψήφους επί των 19 καταμετρούμενων.

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι παρόντες ήταν 21, αλλά πολιτικά παρόντες 19 !!. (Μαγικό ε;) Οσο περισσότερα τα λευκά σε ένα θέμα ή/και όσα περισσότερα τα λευκά εντός μια συνεδρίασης, τόσο περισσότεροι απουσιάζουν ή τόσο περισσότερο απουσιάζουν όντες εκεί...Τσάμπα κόπος δηλαδή...Καλύτερα για καφέ! 

Επίσης και με δεδομένο του ότι το λευκό ή η άρνηση οδηγεί σε περιορισμό των καταμετρημένων παρόντων της συγκεκριμένης ψηφοφορίας ενός θέματος, μπορεί κανείς να πει πως μια η περισσότερες λευκές ψήφοι ή αποχές λειτουργούν πολιτικά υπέρ της δημοτικής αρχής, μιας και όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των παρόντων (κατά νόμο λευκού ή αποχής) τόσο μικρότερη είναι η απαιτούμενη πλειοψηφία που απαιτείται για το συγκεκριμένο θέμα ή τα θέματα αυτά.

Φυσικά οι λευκές ψήφοι μπορούν υπό ακραίες προϋποθέσεις μειοψηφούσας δημοτικής αρχής μπορούν να οδηγήσουν σε μη λήψη απόφασης όπως εξηγεί το δεύτερο παράδειγμα που έδωσε το Υπουργείο.

Έστω ότι σε συνεδρίαση 27μελούςΔημοτικούΣυμβουλίου παρευρίσκονται 21 μέλη, τα οποία για τη λήψη απόφασης ψηφίζουν ως εξής:

– 7 μέλη ψηφίζουν υπέρ μιας πρότασης,

– 6 μέλη κατά αυτής,

– 5 μέλη δίδουν λευκή ψήφο,

– 3 μέλη δηλώνουν ότι απέχουν από την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, ως παρόντα μέλη λογίζονται 13!, αριθμός κατώτερος από αυτόν της ελάχιστης απαιτούμενης απαρτίας (14 μέλη). Εφαρμόζεται επομένως ο τρόπος λήψης απόφασης στην περίπτωση πλασματικής απαρτίας και οι απαιτούμενες για τη λήψη απόφασης ψήφοι υπολογίζονται επί των 14 μελών και επομένως απαιτούνται 8 τουλάχιστον θετικές ψήφοι για τη λήψη έγκυρης απόφασης. Στη συγκεκριμένη, επομένως, περίπτωση του παραδείγματος δεν λαμβάνεται απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Βέβαια σε πολλούς δήμους έχουν ήδη επέλθει συμφωνίες για να μην υπάρχει κανένα ζήτημα πλειοψηφίας ή μή, και το θέμα του λευκού να είναι απλά ένα θέμα που θα γελάνε όσοι παρακολουθούν, για όσο συνεχίζει να υφίσταται αυτή η πρακτική, που και ο νομοθέτης απομόνωσε πολιτικά.

Τελικά το λευκό και αποχή ψήφου, ΠΛΕΟΝ, χαρακτηρίζουν τόσο την πολιτική όσο και την ''φυσική'' παρουσία των αιρετών, από την σεζόν 2019-23. Άλλωστε δεν είναι δύσκολο κάποιος ή κάποια παράταξη να έχουν δική τους πρόταση, έτσι ώστε και τις εντυπώσεις να κλέψουν και στην 'παγίδα' του λευκού να μην πέσουν. Επίσης, έχοντας πρόταση κανένας δεν μπορεί να σε κατηγορήσει για στείρα αντιπολίτευση διότι η αρνητική ψήφος θα έχει και συνοδευόμενη πρόταση!

Σε πραγματικούς όρους όμως, όταν σχηματιστούν συνδυασμοί πλειοψηφίας -είτε με σύμπραξη είτε με συμφωνία σιωπηρής σύμπραξης- δεν θα υπάρχουν βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον προβλήματα στις αποφάσεις. Εντός των παρατάξεων βέβαια θα τρώγονται πολιτικά,πράγμα που στρατηγικά δεν το λες και επιτυχία...

 

 

 

Gallery

Share this Post:

Συντάκτης

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια