Τελευταία Άρθρα

O Διευθυντής των Ελληνικών Σχολείων της Ίμβρου μιλάει στο NSTv στον Σύλλογο Ιμβρίων
O Διευθυντής των Ελληνικών Σχολείων της Ίμβρου μιλάει στο NSTv στον Σύλλογο Ιμβρίων

Στο Σύλλογο Ιμβρίων ο Ιωακείμ Καμπουρόπουλος Διευθυντής του Γυμνασίου και Λυκείου στην Ίμβρο, μίλησε στην κάμερα της Διαδικτυακής Τηλεόρασης της Νέας Σμύρνης www.nstv.gr και στον Δημήτρη Πετρόπουλο, για την  πρόσφατη ιστορία της εκπαίδευσης στην Ίμβρο, την νέα μέρα που ξημερώνει μετά το άνοιγμα ελληνικού σχολείου αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό αυτό εγχείρημα.                                                                        
«Μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λοζάνης και την εξαίρεση του πληθυσμού της Ίμβρου και της Τενέδου από την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, τέθηκε εκπαιδευτικό ζήτημα» μας θύμισε ο Ι.Καμπουρόπουλος , εξηγώντας παράλληλα ότι μεταξύ του 1923 και περίπου του 1950 μπήκαν οι βάσεις κάποιας μειονοτικής παιδείας με φοβερές βέβαια δυσκολίες. Στις αρχές της δεκαετίας του 50 «πραγματοποιείται μία σημαντική αναγέννηση με τον τότε Μητροπολίτη Μελίτων Χατζή να ηγείται με πολύ θετικό αποτέλεσμα για την εκπαίδευση στο νησί». Πρόσθεσε δε ότι τα σημερινά κτήρια που στεγάζονται τα σχολεία στην Ίμβρο οφείλουν την ύπαρξή του σε αυτή την προσπάθεια του τότε Μητροπολίτη, κατοίκων αλλά και βέβαια Ιμβρίων της διασποράς.
 Φυσικά η επιδείνωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων την δεκαετία του 1960 διέκοψε άδοξα την εκπαιδευτική προσπάθεια, με την έναρξη «αφελληνισμού» των δύο νησιών όπως υπογράμμισε ο σημερινός Διευθυντής.H Νέα Σμύρνη έκτοτε είναι γνωστό ότι φιλοξένησε πολλούς Ιμβρίους πράγμα για το οποίο ο Ι.Καμπουρόπουλος τους πολίτες αλλά και την εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Κάπου εκεί επειδή και ο ίδιος ήταν τότε σε ηλικία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μας μίλησε και για τις προσωπικές του παραστάσεις. «Κωνσταντινούπολη και μετά Ελλάδα με την σκέψη και την απόφαση πως δεν θα επιστρέψω ποτέ πια στην Ίμβρο» ήταν οι σκέψεις του ως μαθητής - φοιτητής τότε.                                                                                                 
 «Μετά το 2006 άρχισαν βέβαια δειλά κάποιες συζητήσεις και στην Κωνσταντινούπολη και στην Ιμβρο και φυσικά στο Σύλλογο Ιμβρίων Ελλάδας και την Ιμβριακή Ενωση Μακεδονίας/Θράκης» μας είπε και  με πρωτεργάτη και οραματιστή τον Ιμβριακής καταγωγής Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ,το φλέγων θέμα άρχισε όλο και περισσότερο να απασχολεί τους εμπλεκόμενους φορείς και να μπαίνει σε εφαρμογή. «Το όραμά μας ήταν ρομαντικό και δέχθηκε μάλιστα ίσως δικαιολογημένα από κάποιους σκληρή κριτική» σχολίασε ο Διευθυντής των σχολείων περιγράφοντας έτσι τις πρώτες δυσκολίες του εγχειρήματος.                        
 «Ο Πατριάρχης, ο Λάκης Βίγκας -πρόεδρος του Εκπαιδευτικού και Μορφωτικού Συνδέσμου Ιμβρου με έδρα την Κωνσταντινούπολη-, ο Πάρης Ασανάκης Πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων και ο Παύλος Σταματίδης –γραμματέας της Ιμβριακής Ενωσης Μακεδονίας Θράκης» ήταν οι πρωτεργάτες που έβαλαν σύμφωνα με τον Ι.Καμπουρόπουλο τα θεμέλια για να πάρει σάρκα και οστά επανέναρξη διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας στην Ιμβρο.                                                                                                                                                                          
Οι γείτονες χώρες στήριξαν την προσπάθεια μη αποτρέποντας την εφαρμογή αλλά φυσικά η Ελλάδα συμμετέχει στέλνοντας καθηγητικό προσωπικό αναλαμβάνοντας και το κόστος ενώ η Τουρκική κυβέρνηση έχει την Γεωγραφική και Εκπαιδευτική εποπτεία με την υψηλή τουρκική διπλωματία να είναι υπέρμαχος της προσπάθειας. Στο οικονομικό σκέλος του εγχειρήματος έγινε βέβαια αναφορά στους χορηγούς ιδιαίτερα στην Ι.Μονή Βατοπαιδίου η οποία στήριξε εφ άπαξ αλλά και ετήσια την προσπάθεια αλλά και στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.                                                                                                                                                    
«Σήμερα έχουμε στο Γυμνάσιο και το Λύκειο 15 μαθητές  και 5 στο Δημοτικό, αριθμοί πέραν της προσδοκίας μας» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι όλοι είναι Ιμβριακής ή Τουρκικής καταγωγής. Το χωριό φυσικά υπερδιπλασίασε τον πληθυσμό του λόγω προσέλευσης οικογενειών και καθηγητών ενώ γενικότερα αυξήθηκε και η όλη δραστηριότητα στο μέρος πράγμα που η εκεί κοινωνία φυσικά βλέπει με μεγάλη συμπάθεια.                                                                                                                                                                               
«Τα άμεσα οικονομικά ζητήματα -εκτός του καθηγητικού προσωπικού που επιβαρύνει το Ελληνικό και το Τουρκικό Υπουργείο Παιδείας-  είναι τα καύσιμα, η συντήρηση των κτηρίων, η καθαριότητα , το υπόλοιπο προσωπικό, το κόστος μεταφοράς των μαθητών και άλλα , τα οποία απαιτούν οικονομική στήριξη έτσι ώστε η εκπαίδευση να γίνεται απρόσκοπτα και χωρίς διακοπές και εξωγενή προβλήματα» μας ενημέρωσε ο Ι.Καμπουρόπουλος δηλώνοντας βέβαια αισιόδοξος για την συνέχεια του εκπαιδευτικού προγράμματος του οποίου προΐσταται.                                                                                                                                                                         
 «Το πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, το Τουρκικό Υπουργείο Παιδείας με τις εγκυκλίους του αλλά και η καθημερινή επικοινωνία –όπου αυτή χρειάζεται – με τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς φορείς καθορίζουν το πλαίσιο λειτουργίας του Ελληνικού Μειονοτικού Σχολείου», εξήγησε ο Διευθυντής του Γυμνασίου και Λυκείου.
Τέλος ο Ιωακείμ Καμπουρόπουλος θεώρησε ότι το μέλλον θα δείξει αν η ύπαρξη Ελληνικής Εκπαίδευσης στην Ίμβρο θα αποτελέσει πόλο έλξης η και επιστροφής Ιμβριακού πληθυσμού στο νησί αν και τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.                                                                                                                     
Μέσω της συνέντευξης στο www.nstv.gr , ο Διευθυντής των σχολείων στο νησί προσκάλεσε τους απανταχού συμπατριώτες του να επισκεφτούν το νησί και τα σχολεία για να δουν από κοντά τον τόπο τους και τους ανθρώπους του.

Πικετοφορία της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας
Πικετοφορία της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης που πέρασε από στους χώρους δουλειάς, στα καταστήματα και τις λαϊκές γειτονιές της Καλλιθέας πραγματοποίησε το Σάββατο 30 Γενάρη το πρωί η Λαϊκή Επιτροπή. Με δυνατά συνθήματα καλούσαν σε ξεσηκωμό τους εργατοϋπάλληλους από τα πολυκαταστήματα και τα super markets, τους μικρούς επαγγελματίες στα εμπορικά καταστήματα και τις λαϊκές οικογένειες στις γειτονιές της πόλης, μοίρασαν την ανακοίνωση του Π.Α.ΜΕ και το κάλεσμα της ΛΕΚ για μαζική οργάνωση της πάλης, συμμετοχή στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 4 Φλεβάρη ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η ΕΕ για λογαριασμό της πλουτοκρατίας. Η αγανάκτηση του κόσμου ήταν διάχυτη, ενώ η αντίδρασή του στην πρωτοβουλία της Λαϊκής Επιτροπής ήταν ιδιαίτερα θετική αφού υποδέχονταν την πορεία   με χειροκροτήματα οι πεζοί και κορναρίσματα οι οδηγοί.

Εκοψαν και φέτος την πίτα τους τα Πανιώνια Νέα μαζί με όλη την Πανιώνια οικογένεια
Εκοψαν και φέτος την πίτα τους τα Πανιώνια Νέα μαζί με όλη την Πανιώνια οικογένεια

Γράφει η Εριέλλα Χρυσού
 
Η πανιώνια ιστοσελίδα panionianea.gr έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της στο μουσικό μεζεδοπωλείο «Τα Καλά Παιδιά». Στην εκδήλωση, την οποία κάλυψε η κάμερα της διαδικτυακής τηλεόρασης της Νέας Σμύρνης www.nstv.gr, παραβρέθηκε σύσσωμη η οικογένεια του Πανιωνίου ΓΣΣ, ΠΑΕ και Ερασιτέχνη, εκπρόσωποι και αθλητές όλων των τμημάτων αλλά και φίλοι της ομάδας. Μετά την κοπή της πίτας πραγματοποιήθηκαν βραβεύσεις εκπροσώπων της ΠΑΕ, του Ερασιτέχνη, των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών, αθλητών αλλά και των τμημάτων τζούντο, βόλεϊ και υποστηρικτών της ιστοσελίδας.
Ο Γιώργος Καρμίρης, υπεύθυνος της ιστοσελίδας, ευχήθηκε να συνεχιστεί η πορεία της πανιώνιας οικογένειας και, αν είναι δυνατόν, η προσπάθεια αυτή να φτάσει στο αποκορύφωμά της και με ένα κύπελλο Ελλάδας στην ΠΑΕ για τη χρονιά 2015 – 2016.
Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Πανιώνιος Χρήστος Δάρας ευχήθηκε για τα panionianea.gr και τον Πανιώνιο βίους παράλληλους στην επιτυχία για την καινούργια χρονιά.
Ο Λευτέρης Πανταζής, πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ και γνωστός Πανιώνιος, ευχήθηκε στην ιστοσελίδα και στην ομάδα, προσφέροντας τη γνωστή αμέριστη στήριξή του.
Τέλος, ο Κώστας Καταρτζόγλου, μέλος του Δ.Σ. του Ερασιτέχνη Πανιωνίου και έφορος του ποδοσφαιρικού τμήματος, θεώρησε ότι η παρουσία όλων των παραβρισκόμενων τιμά το έργο της ιστοσελίδας, ενώ για τους φίλους της ομάδας ευχήθηκε υπομονή, μεταφέροντας μήνυμα αισιοδοξίας για την χρονιά που ξεκίνησε. 

Πρόσκληση στο ρεσιτάλ πιάνου κου. Δημητρίου Ζέρβα
Πρόσκληση στο ρεσιτάλ πιάνου κου. Δημητρίου Ζέρβα

Η Εστία Νέας Σμύρνης σας προσκαλεί στο ρεσιτάλ πιάνου  του διπλωματούχου πιανίστα κου. Δημητρίου Ζέρβα, με έργα Beethoven, Chopin, Amarandidis και Fasil Say. Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων "Πάνου Χαλδέζου"
 
Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας. 
 
Με εκτίμηση
Μελίνα Φλώρου 
Εστία Νέας Σμύρνης 
Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 1
Τ.Κ. 171 21, Νέα Σμύρνη 
210-9333702 & 210- 9330274
fax: 210-9333694
email: info@estia-ns.gr

 

Στο Καφέ Cake Το Ανδρικό Βόλλευ του Ιστορικού για την Πίτα του και για...δηλώσεις
Στο Καφέ Cake Το Ανδρικό Βόλλευ του Ιστορικού για την Πίτα του και για...δηλώσεις

Γράφει η Ελπίδα Μηναδάκη
 
Στο καφέ Cake στην πλατεία Νέας Σμύρνης η ομάδα βόλεϊ αντρών του Πανιωνίου ΓΣΣ συγκεντρώθηκε για να μιλήσει στους εκπροσώπους του Τύπου για τις επιτυχίες της για τη χρονιά 2015. Το Cake, ένας εκ των χορηγών των ομάδων, «γλύκανε» παίκτες αλλά και φίλους της ομάδας που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.
Η διαδικτυακή τηλεόραση της Νέας Σμύρνης www.nstv.gr, χορηγός επικοινωνίας των ομάδων βόλεϊ, μίλησε με αθλητές, αθλήτριες αλλά και παράγοντες της ομάδας για το παρόν και το μέλλον της.
Ο Γιάννης Στυλιανού, παίκτης της ομάδας βόλεϊ Πανιωνίου, υπογράμμισε πως η παρουσία της ομάδας στη Α2 για το 2015 ήταν αναγνωριστική, με αρχικό στόχο να αποκλειστεί ο κίνδυνος του υποβιβασμού όσο πιο νωρίς γίνεται. Ο στόχος αυτός φαίνεται να έχει επιτευχθεί, τόνισε, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν βλέψεις για υψηλότερη κατάταξη στην τελική κατηγορία.
Ο Αργύρης Ψάρρας, προπονητής των αντρών, σχολίασε την άνοδο στην Α2, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η παραμονή στην κατηγορία φαίνεται να έχει ήδη επιτευχθεί.
Το παρόν έδωσαν και αθλήτριες του βόλεϊ γυναικών του Ιστορικού, με την Αν-Μαρί Λεζινώ να δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τους κόπους και τα αποτελέσματα της ομάδας της μέχρι σήμερα.
Τέλος, ο Δημήτρης Μιχαϊλίδης, γενικός γραμματέας του Ερασιτέχνη, μίλησε για την διαφορετικότητα αλλά και την επιτυχία της φετινής προσπάθειας συνολικά του τμήματος βόλεϊ του Πανιωνίου, υπογραμμίζοντας τη βελτίωση των οικονομικών αλλά και την προστιθέμενη αξία που δίνουν οι χορηγοί, όπως το Cake, αλλά και ο χορηγός επικοινωνίας www.nstv.gr

Μιλήστε μαζί μας Τώρα Ζωντανά - Κάντε Κλίκ στο Skype Me™!