Κοινωνία

ΕΝΙΑΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.Mία ευχάριστη έκπληξη από τον πρόεδρο Αλέξανδρο Ζαβό

γράφει ο Δημήτριος Νικολούλιας.

Μέλος του Δ.Σ. του 4ου Γυμνασίου Δήμου Νέας Σμύρνης

ΕΝΙΑΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

 

Στις 19 Δεκεμβρίου 2017 ,είχαμε μία ευχάριστη έκπληξη από τον πρόεδρο κ. Αλέξανδρο Ζαβό και τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.Δ.Ε (κατά συντομογραφία του ανωτέρω τίτλου).

Είναι ευχάριστο το ότι τελικά υπήρξε κάποιος που κάλεσε  την Ένωση Γονέων και τα μέλη των Δ.Σ. Συλλόγων των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας ,μια και ως τώρα , κανείς δεν το είχε πράξει.Μεγάλη μας έκπληξη ,θα πρέπει να υπογραμμίσουμε, αποτελεί το γεγονός ότι από το συνολικό κονδύλι που διατίθεται για την εκπαίδευση, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος  του, πάει στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και χωρίς κάν να μπορούν αυτοί να πληρώσουν συσσωρευόμενα χρέη τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προσπάθεια που έκανε η επιτροπή να χειριστεί τα ποσά που όφειλε, από την στιγμή που ανέλαβε.Αλλά!!!!!..... και το γεγονός ότι τρέχει ως ερινύα πίσω από τα διαθέσιμα, μία συνεχιζόμενη οφειλή μόνο προς την ΔΕΗ 70.000 ευρώ.

Αλήθεια, γιατί;;;;; Τι συμβαίνει με την διαχείριση; Πως φτάνουμε ένας δήμος που υποτίθεται ότι έχει 12 εκατομμύρια πλεόνασμα, να χρωστάει τιμολόγια ΔΕΚΟ;Όλοι μας φέραμε τις αντιρρήσεις μας, γιατί να υπάρχουν αυτά τα χρέη που ουσιαστικά έτσι, κόβουν την δυνατότητα επιχορήγησης οικονομικής αρωγής προς τις ανάγκες των σχολικών μονάδων , που τελικά ωφελούνται τα παιδιά μας.Όπως αναφέρθηκε από γονείς μέλη των Δ.Σ. Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων , θα προτιμούσαμε λιγότερα έξοδα για συναυλίες γνωστών προσώπων , Ιωνικών γιορτών κ.λ. και ουσιαστικότερη κάλυψη αναγκών και λειτουργικών υποχρεώσεων.

Διότι αυτό υπογραμμίζει επιλογές κακών κειμένων της δημοτικής αρχής.

Τέτοιες εποχές μάλιστα …..που έχουν απομακρυνθεί από τις σκέψεις οποιουδήποτε, λογικές «εορτοδάνειων διακοποδάνειων κ.λ.» ,πως μπορεί κάποιος να πει ότι αντί να καλύψει τις λειτουργικές του υποχρεώσεις ,προτιμάει την λογική των θεαμάτων;Όμως η αλήθεια δεν αφορά μόνο αυτά,διότι  αναδεικνύεται περίτρανα, ότι το σύστημα βαδίζει στραβά ,ευθύς εξ αρχής.

Έχουμε την Περιφέρεια να νομοθετεί και να διαφεντεύει εκ του μακρόθεν, ουσιαστικά κομμάτια της τοπικής ζωής των Δήμων όπως αυτά που ουσιαστικά φορτώνουν παράδειγμα όπως στις Ε.Σ.Ε.Δ.Ε των δήμων , αλλά…. Γνωρίζοντας  πως τα μέλη τους ,είναι απλοί διεκπεραιωτές. Οι οποίοι τα ακούνε και από πάνω σε αρκετές περιπτώσεις, χωρίς κάν να μπορούν να επωμισθούν στην ουσία και τις ευθύνες επιλογών αποφάσεων άλλων.

Δηλαδή απλώς επιλέγουν κάποιους ανθρώπους που δεν έχουν εκτελεστική δύναμη, να είναι διαχειριστές σε πράγματα που δεν τους ανήκουν.

Άλλοι αποφασίζουν για τα λεφτά και άλλοι που τους τα δίνουν, ΔΕΝ  μπορούν να τα διαθέσουν  εκεί που θα έπρεπε.

Προσωπικά,  με ξεπερνάει η  όποια λογική τέτοιας αντίληψης.Ζούμε αναχρονιστικά και κατ’ εξακολούθηση την λογική του παράλογου.

Επιλέγουμε να παραμένουμε δυσλειτουργικοί ,μόνο και μόνο από προτίμηση ως επιλογών , εγκεφαλικών αγκυλώσεων , αντί να ωθήσουμε ανανέωση ιδεών και πρακτικών λύσεων, «τρώμε δυστυχώς τον χρόνο μας για να αντιμετωπίζουμε δεινοσαυρικές αντιλήψεις» και παράλληλα, το ίδιο γίνεται και σε ένα άλλο θέμα όπως είναι η διαδρομή της επιλογής διάθεσης των σχολικών χώρων για εκδηλώσεις των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων .

Αντί να απλοποιούμε την ζωή μας , βρίσκουμε τερτίπια να αυξάνουμε την γραφειοκρατία. Με νόμο που έστειλε η Περιφέρεια (δηλαδή πάλι εκ του μακρόθεν αντίληψης αντιμετώπισης θεμάτων σε επίπεδο μικροκοινωνίας ) ,αυτή θέλει να ορίζει επειδή έτσι το λέει ο νόμος ….αλλά τον νόμο ποιοι τον έκαναν;…. θέλει, τα αιτήματα των συλλόγων να προβλέπουν ότι θα πρέπει να τα περνάνε και από την Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. και από τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Μας είπε ο κ. Ζαβός, ότι καταλαβαίνει το πολύπλοκο του θέματος και μας έδωσε την διάθεσή του να μην φέρουν αντιρρήσεις , εφ’ όσον υπάρχει η συναίνεση των διευθυντών των σχολείων ,αλλά ρωτάω εγώ…. Κι αν συμφωνεί η Ε.Σ.Ε.Δ.Ε και διαφωνούν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι , τι θα γίνεται τότε; Θα απαιτούν υποχρεωτικά το όποιο τέτοιο προκύψαν θέμα, να το περνάνε από το δημοτικό συμβούλιο ; Κι αν αυτό έχει τύχει και έχει γίνει μόλις μια δυό μέρες πριν ,μετά  που χρονικά θα τραβάει ένα αίτημα συλλόγου ;

Οφείλω να ευχαριστήσω την Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. στο σύνολο των μελών της ,αλλά και προσωπικά τον πρόεδρό της κ. Αλέξανδρο Ζαβό για την πρωτιά αυτή να μας καλέσει ως μόνο παράδειγμα ανοίγματος ενός δρόμου ειλικρινούς επικοινωνίας με την Ένωση Γονέων και των Συλλόγων Γονέων ,για την χωρίς φόβο και πάθος ανάδειξη των πραγματικών διαστάσεων των οικονομικών δεδομένων και δυνατοτήτων της επιτροπής.

Υπάρχουν φορές που διακρίνει κανείς ότι τέτοιες θέσεις , μοιράζονται σε ανθρώπους που αντί να τους αφήνουν να λειτουργήσουν με αφοσίωση και εκτελεστική ικανότητα, μάλλον προτιμούν ως φαίνεται ,να γίνονται οι «δακτυλοδεικτούμενοι» υπεύθυνοι και να συγκεντρώνουν το άγος του ατελέσφορου ,πάνω τους για να το γλυτώσουν άλλοι…. Οφείλω να ευχαριστήσω και τον κ. Βρεττό, διότι έδωσε μία καταλυτική εικόνα ως πρόταση, λύσεως οικονομικών προβλημάτων… ΝΑΙ επιτέλους ,ψηφίστε το κονδύλι για την παιδεία, να γίνει ενάμιση εκατομμύριο…. Για να ξεφύγουμε από τις πρακτικές δυσκολίες να προχωράμε το έργο.

Με τιμή προς όλους που παρευρέθηκαν, Δημήτριος Νικολούλιας.

Μέλος του Δ.Σ. του 4ου Γυμνασίου Δήμου Νέας Σμύρνης.

 

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια